Hatay’da, Türkiye İşçi Partisi(TİP) tarafından Hatay Büyükşehir Belediye başkan adayı olarak ismi açıklanan eski futbolcu Gökhan Zan’ın “Kirli İlişkiler”e girdiği gerekçe gösterilerek adaylığının geri çekilmesi ve Gökhan Zan’ın kendisine ait olduğu ileri sürülen ses kayıtlarının deepfake teknolojisi kullanılarak üretildiğini savunması sonrasında TİP uzman mütalasını paylaştı.

Yaşanan hatay depremi döneminde sık sık basının karşısına çıkarak yaptığı yardım çağrıları ile sürekli olarak gündeme gelen eski futbolcu Gökhan Zan, TİP tarafından 31 Mart yerel seçimleri için Hatay’dan Büyükşehir Belediye başkan adayı olarak gösterildi. Adaylık açıklaması sonrasında açıklamalarda bulunularak CHP adayı Lütfü Savaş’ın adaylıktan çekilerek Zan’a destek vermesi çağrısında bulunulmuştu. Zan da bu yönlü çağrısını yinelemiş ve Savaş’ı istifaya davet etmişti.

Aradan fazla zaman geçmeden TİP bir açıklama yayımlayarak, adayları Gökhan Zan’ın adaylığının geri çekildiğini duyurdu. Partiden yapılan açıklamada, “Partimizin asla tasvip etmeyeceği ilişkilere girdiğine dair çeşitli iddialar tarafımıza ulaşmıştır” ifadeleri kullanılmıştı.

Gökhan Zan ise bu açıklamayı reddederek kendisine komplo kurulduğunu ileri sürerek, kendisine ait olduğu ileri sürülen ses kaydının deepfake teknolojisi ile üretildiğini iddia edilmişti.

TİP ise Gökhan Zan’a ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarına ilişkin uzman mütalaasını paylaştı. Rapora göre ses kayıtlarında ve videolarda deepfake teknolojisi kullanılmadı.

Ses kayıtlarında Gökhan Zan olduğu öne sürülen kişi adaylıktan çekilmemesi karşılığında AKP'li bir kişiden 3 milyon dolar istiyordu.

AHMET ŞIK GÖRÜŞMEYİ ANLATMIŞTI

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Gökhan Zan’ın Hatay’daki adaylığından parti olarak desteğin çekilmesi sürecinde yaşananları anlatmıştı.

Şık, adli bilişim ve siber güvenlik uzmanından gelen 27 sayfalık raporda “Videonun kesintisiz devam ettiği, arka seslerde devamlılık olduğu, herhangi bir atlama olmadığı, sesin hızında beklenmeyen değişiklik veya frekansta dalgalanmalar olmadığı tespit edilmiştir” ifadelerinin yer aldığını söylemişti.

TİP O RAPORU AÇIKLADI

Son olarak TİP, uzman mütalaasını açıkladı.

Raporda; analizleri yapılmış ses kayıtlarında, arka plan seslerinde tutarsızlıklar veya anormal gürültüler olmadığı, konuşmaların doğal ritmi ve tonlamasında belirli bir tutarlılıkta olduğu, ses kayıtlarında, konuşma hızında, tonlamada veya vurgularda doğal olmayan değişiklikler bulunmadığının görüldüğü belirtildi.

Öte yandan Gökhan Zan ve Turgay Kocakaya'nın hem Türkçe, hem de Arapça konuşmalarından dolayı video üzerinde 'deepfake teknolojisinin kullanılmadığı, Kocakaya'nın ağız hareketlerinin konuşma metni ile bire bir uyumlu olduğu tespit edildiği aktarıldı.

‘DEEPFAKE TEKNOLOJİSİ KULLANILMADI’

Uzman mütalaasında şu ifadeler yer aldı:

- Videolar Adobe Premiere Pro ve Movavi Video Suite 2024 programlarıyla detaylı incelendiğinde videonun başlangıçtan sonuna kadar kesintisiz devam ettiği, arka seslerde devamlılık olduğu herhangi bir atlama olmadığı, sesin hızında yapay bir değişiklik veya frekansta beklenmedik dalgalanmalar olmadığı tespit edilmiştir.

- Videolar ’ın ses analizi Speech Analyzer 3.1.2.0 ve About Sonic Visualiser 4.5.2 programlarıyla analizleri yapılmış ses kayıtlarında, arka plan seslerinde tutarsızlıklar veya anormal gürültüler olmadığı, Konuşmaların doğal ritmi ve tonlamasında belirli bir tutarlılıkta olduğu. Ses kayıtlarında, konuşma hızında, tonlamada veya vurgularda doğal olmayan değişiklikler bulunmadığı görülmüştür.

Küresel Kaos: CrowdStrike Güncellemesi Dünyayı Nasıl Felç Etti? Küresel Kaos: CrowdStrike Güncellemesi Dünyayı Nasıl Felç Etti?

- Videolar ’ın WhatsApp aracılığı ile tarafınıza ulaştırılmasından dolayı video exif bilgilerinin WhatsApp tarafından silinmesinden dolayı teknik analiz yapılamamıştır.

- WhatsApp Video 2024-03-19 saat 20.23.09_c6b1c5f6.mp4 başlıklı video da konuşan kişilerin Gökhan ve Turgay isimli şahıslar olduğu tespit edilmiştir. WhatsApp Video 2024-03-20 saat 09.54.36_a361b3a0.mp4 başlıklı video incelemesinde görüşmeyi başka bir telefon ile kayıt altına alan kişinin yüzünün telefona yansımasından dolayı kirli sakallı ve bıyıklı bir şahıs olduğu tespit edilmiştir.

- WhatsApp Video 2024-03-20 saat 09.54.36_a361b3a0.mp4 başlıklı video incelemesinde görüşmeyi başka bir telefon ile kayıt altına alan kişinin kendi beyanında görüşme anında Ankara’da olduğunu belirttiği tespit edilmiştir. Bu bilginin doğruluğunun araştırılması için ilgili kişiye ait GSM numarasının HTS kayıtlarının Savcılık veya Mahkeme Kararıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan talep edilip incelenmesi ile kesinlik kazanabileceği tespit edilmiştir.

- WhatsApp Video 2024-03-19 saat 20.23.09_c6b1c5f6.mp4 başlıklı video da Turgay isimli şahsın görüşmeyi tuvaletten yaptığını beyan etmesine rağmen video incelemesinde görüşmenin araç içerisinden yapıldığı tespit edilmiştir.

- Yapılan iki video arasında yapılan karşılaştırmalı teknik incelemeler ve analizler sonucunda iki video da konuşan kişilerin aynı kişiler olduğu tespit edilmiştir.

- WhatsApp Video 2024-03-19 saat 20.23.09_c6b1c5f6.mp4 başlıklı video da Gökhan isimli şahsın ve Turgay isimli şahsın hem Türkçe, hem de Arapça konuşmalarından dolayı video üzerinde DeepFake teknolojisinin kullanılmadığı, WhatsApp Video 2024-03-20 saat 09.54.36_a361b3a0.mp4 başlıklı videda ise Turgay isimli şahsın ağız hareketlerinin konuşma metni ile bire bir uyumlu olduğu tespit edilmiştir.

- İki video içerisinde görüşme yapan şahısların kimliklerinin tespit edilebilmesi için şahısların seslerinin teknik cihazlar aracılığı ile sessiz bir ortamda kayıt yapıldıktan sonra video sesleri ile karşılaştırmaları analizlerinin yapılması sonucu şahısların tespit edilebileceği sonuç ve kanaatine varılmıştır.