Van Gölü'nde Boğulma Vakaları Artıyor: Uzmanlardan Uyarı
Van, Türkiye - Tuşba ilçesi sınırları içerisinde bulunan Çarparak Adası yakınına 20 Haziran 2024 günü arkadaşları ile birlikte giden Ahmet Hilmi Hanalp (22), Van Gölü'nde yüzdüğü sırada gözden kayboldu. Ekiplerin 9 günlük çalışması sonucu Hanalp'ın cansız bedenine ulaşılırken, gözler yine 1650 rakımda bulunan ve farklı ekosisteme sahip Van Gölü'ne çevrildi. Geçen yıl da aynı bölgede 3 kişi boğulmuştu. Ayrıca, 28 Haziran 2020 tarihinde Gevaş ilçesine bağlı Altınsaç Mahallesi'nden Van Gölü'ne açıldıktan sonra 60 göçmen ile aynı bölge yakınlarında batan tekne, yapılan yoğun çalışmalar sonucu 11 gün sonra bulunmuştu.

Uzman Uyarıları
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, yaz mevsimiyle birlikte Van Gölü'ne akın eden insanları uyararak, "Van Gölü'nde çok güçlü akıntı sistemleri var. Eğer iyi yüzme bilmiyorsak, can simidimiz veya can yeleğimiz yoksa kıyıdan uzaklaşmamamız gerekiyor. Akıntıya kapıldığımız zaman panik ve yorgunluk etkiliyor. Bu sebepten dolayı sevincimizin acıya dönüşmemesi için kıyı kesimlerde kalmamız gerekiyor" dedi.

Güçlü Akıntılar ve Tehlikeleri
Dr. Mustafa Akkuş, Van Gölü'nün 3 bin 712 kilometre yüzey alanı ve maksimum 461 metre derinliği ile devasa bir ekosistem olduğunu belirterek, "Van Gölü'nde özellikle Van körfezi, Akdamar Adası ile Tatvan arasında kalan kısımlar ve Çarpanak Adası'nın da içerisinde yer aldığı Erciş iç körfezi kısmında çok kuvvetli akıntı sistemleri var. Bu akıntılar yaz aylarında hızla 18 santimetre bölü saniyeye kadar çıkabiliyor. Balıkçıların kış aylarında attıkları ağlar akıntılarla kilometrelerce ötelere sürükleniyor" diye konuştu.

DEP Parti'nin  3 Belediye'sine  Kayyım Atandı DEP Parti'nin 3 Belediye'sine Kayyım Atandı

Uzmanlar, Van Gölü'nde yüzme planı yapanları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor ve yüzme bilmeyenlerin gölün tehlikeli bölgelerinden uzak durmalarını tavsiye ediyor.

Kaynak: İHA