Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Wan Şubesi, kent genelinde yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla yaşanan sorunlara dikkat çeken bir rapor hazırladı. Wan merkez ve ilçelerdeki anaokulları, ilk ve ortaokullar, liseleri ziyaret eden sendika üyeleri, eğitim sistemindeki eksiklikleri yerinde tespit ederek önerilerini rapor halinde sundu.
Raporda, tatil sürecinde ertelenen tadilatların okullar açıldığında yapılmaya başlandığı ve birçok okulda hijyen sorunu olduğu vurgulandı. Tasarruf tedbirleri nedeniyle İŞKUR alımlarının durdurulmasının ardından haftada 3 gün çalışacak müstahdemlerin 556 TL karşılığında istihdam edildiği, bunun hem düşük ücretli emek sömürüsüne hem de yetersiz hijyen koşullarına yol açtığı ifade edildi. Okul idarelerinin müstahdem masraflarını karşılamak için veli ve öğretmenlerden para talep ettiği de raporda yer aldı.
"Öğretmenlerin Barınma Sorunu"
Eğitim Sen’in hazırladığı raporda, Wan'ın merkez, ilçe ve köylerinde öğretmenlerin barınma sorunu yaşadığı belirtildi. Bölgede yeterli lojman bulunmadığı için öğretmenler, yüksek kira fiyatlarıyla karşı karşıya kalırken, uzak bölgelerde görev yapan öğretmenlerin gidiş-gelişlerinin zaman alıcı ve maliyetli olduğu vurgulandı. Bu durumun, özellikle dezavantajlı öğrencilerin eğitiminde olumsuz sonuçlar doğurduğu belirtilerek, "Hafta sonları düzenlenen destekleme kurslarına katılım düşük, çünkü öğretmenler ulaşım maliyetlerini karşılayamıyor" denildi.
"Sınıf Mevcudu 50 Öğrenciyi Buluyor"
Raporda, sınıf mevcutlarının aşırı kalabalık olduğuna işaret edilerek, sınıf sayısının yetersiz olduğu belirtilen okullarda, dersliklerin dolup taştığı ve bazı sınıflarda 50’ye varan öğrenci bulunduğu aktarıldı. Özellikle meslek liselerinde ve imam hatip okullarında öğrenci sayılarının az olduğu ifade edilirken, ikili eğitim uygulamalarının yoğunluktan kaynaklandığına dikkat çekildi.
"Sendika Üyelerine Mobbing Uygulanıyor"
Raporda ayrıca, özellikle merkezden uzak ilçe ve köylerde eğitimcilerin belli bir sendikaya üye olmaya zorlandığı, Eğitim Sen’in ise karalanmaya çalışıldığı belirtildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve okul idarecilerinin, öğretmenlere mobbing uyguladığı ve proje çalışmalarında sayının kalite yerine önceliklendirildiği vurgulandı.
Eğitim Sen, öğretmenlerin seçmeli derslerde yönlendirilmesi ve bu süreçte baskıya maruz kalmasının eğitim çalışanları üzerinde ciddi bir baskı yarattığını belirterek, bu durumun eğitim sisteminin niteliğini olumsuz etkilediğini raporunda kaydetti.