Yüksek enflasyon alışveriş turizmini geriletti. Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre, enflasyondaki yükseliş nedeniyle sınır kentleri ve İstanbul'daki 'alışveriş turizmi' de geriledi. Türkiye turistler için de pahalı hale geldi.

AJANS65 TV - Yüksek enflasyon ve kur baskısı, turistlerin alıverişinde de ibreyi tersine çevirdi. Yabancıların Türkiye’den alışverişi yüzde 30-40 geriledi. Diğer yandan, Türkiye vatandaşlarının yurtdışından yaptığı alışveriş de hem online hem de offline'da iki kattan fazla artarak adet ve değer olarak rekor kırdı.

Ekonomi gazetesinden Yener Karadeniz'in Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerinden yaptığı derlemeye göre, alışveriş alışkanlıkları yüksek enflasyonun gölgesinde şöyle değişti:

Bu yılın ilk çeyreğinde yerli kartlar ile yurtdışından yapılan alışverişin adedi 83 milyonu, değeri de 80 milyar TL’yi aştı. Geçen yılın aynı döneminde alışveriş adedi 60 milyon 700 bin, alışveriş tutarı da 34 milyar 143 milyon TL olarak gerçekleşmişti. Bu veri, yurtdışından yapılan alışverişte işlem adedinde yüzde 38,2, değerinde ise yüzde 135’lik artış anlamına geliyor.

Benzer bir durum online alışverişte de görüldü. Bu yıl ilk çeyrekte yerli kartlar ile yurtdışından yapılan online alışveriş işlem adedi 72 milyon 815 bine, değeri de 43 milyar 452 milyon TL’ye çıktı. Söz konusu rakamlar geçen yılın ilk çeyreğinde sırasıyla 59 milyon 352 bin adet ve 18 milyar 568 milyon TL'ydi.

Böylece geride kalan bir senede yerli kartlar ile yurtdışından yapılan online işlem adedi yüzde 22,7 artarken, işlem değerinde ise yüzde 138’lik artış yaşanmış oldu.

YURTDIŞINA ALIŞVERİŞ İÇİN GİDENLERİN SAYISINDA YÜZDE 40 ARTIŞ

Türkiye’deki enflasyonist baskı, yurtdışına alışveriş için gidenlerin sayısında da rekora yol açtı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen sene yurtdışına gidiş nedenini alışveriş olarak belirtenlerin sayısı bir önceki yıla oranla yüzde 40 artarak 325 binden 455 bine yükseldi. Böylece yıllık bazda yurtdışına çıkış nedeni olarak alışverişi beyan eden vatandaşların oranı yüzde 4,9’dan yüzde 5,5’e yükseldi.

Yabancıların Türkiye'den yaptığı alışverişlerde de ciddi düşüş yaşandı. BKM verilerine göre, bu yılın ilk çeyreğinde yerli ve yabancı kartlar ile yapılan alışveriş tutarı 2 trilyon 649 milyar TL olarak gerçekleşirken bunun 83 milyar TL’si, yani yalnızca yüzde 3,1’yi yabancıların yaptığı alışverişten oluştu. 2022’nin aynı döneminde bu oran yüzde 6 idi.

‘TÜRKİYE AVRUPA’DAN DAHA PAHALI ÜLKE HALİNE GELDİ’

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, Türkiye’nin Avrupa’dan daha pahalı ülke haline geldiğini belirterek "Örneğin İtalya’da, Yunanistan’da 20 Euro olan standart bir ürün Türkiye’de 50 Euro karşılığı fiyatla satılıyor. Türkiye dünyanın en pahalı ülkelerinden biri oldu" dedi. Öncel, "Çok değil iki yıl öncesine kadar ülkemizde kartlı harcamaların yaklaşık yüzde 10’unu yabancılar yapıyordu. Oran geçen yıl yüzde 6 civarında kalmıştı. BKM verilerine göre bu yılın ilk iki ayında yabancıların toplam kartlı harcama içindeki payı yüzde 4’ün de altına indi. Bütün bu veriler yaz sezonu için çok fazla umut vermiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Mevduat Faizlerinde Büyük Artış: 1,5 Milyon Liranın Aylık Getirisi Uçtu Mevduat Faizlerinde Büyük Artış: 1,5 Milyon Liranın Aylık Getirisi Uçtu

EDİRNE’DE TURİST ALIŞVERİŞİ YÜZDE 30-40 GERİLEDİ

Özellikle 2021’de "kur avantajının" da etkisiyle Bulgaristan, Gürcistan ve İran gibi sınır ülkelerden Türkiye’ye alışveriş için günübirlik gelenlerin sayısı rekor kırmıştı. Edirne Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz ise alışveriş için gelen turist sayısında düşüş yaşandığını söyledi: “Geçtiğimiz yıl çekirge sürüsü gibi gelirlerdi. Şimdi öyle bir durum yok. Geçen yıllara oranla yüzde 30-40 bir gerileme var. Bunun bir sebebi de buradaki iş insanları Bulgaristan’da işletme açtı. Buradan malları toptan olarak oraya götürüp orada satıyorlar” diye konuştu. (Kaynak)